17.03.2021

Načrtovanje in ogled v 3D ves čas:
ELITECAD in 3D PluraView ponujata rešitev

Sodelovanje med podjetjema XEOMETRIC in Schneider Digital združuje optimalno izkušnjo tridimenzionalnega načrtovanja in grafičnega prikaza. Modeliranje in oblikovanje z ELITECAD-om in stereoskopsko gledanje z vrhunskimi 3D monitorji PluraView-vrhunska kombinacija!
3D načrtovanja v arhitekturi in strojništvu ni mogoče obiti, saj je že dolgo uveljavljeno. Kljub temu smo večinoma zadovoljni z dvodimenzionalno vizualizacijo na naših zaslonih in seveda na tiskanih načrtih. Za boljši vpogled ustvarjamo tridimenzionalne poglede, vedno znova upodabljamo modele, preverjamo zasnovo z vseh strani in perspektiv v 3D-slikah ali, kot uporabnik ELITECAD-a, tudi prek neposredno integriranega načina VR v realnem času. Toda v 3D načinu ne delujemo neprekinjeno. Zakaj ne?

Do nedavnega izhodne naprave v kombinaciji z aktivnimi ali pasivnimi 3D očali preprosto niso bile primerne za daljše delo. Ločljivost je bila pogosto slaba, hitrost sličic in/ali hitrost osveževanja je bila prenizka, očala so bila neprijetna za nošenje itd. Skratka, 3D občutek je bil precej utripajoč, zamegljen in utrujajoč. To ni ravno senzacionalno.

Podjetje Schneider Digital je sprožilo revolucijo stereoskopskih zaslonov z njihovo družino 3D PluraView monitorjev. Zdaj smo jih optimalno integrirali tudi v ELITECAD Architecture 15. Skupaj ustvarjajo najboljšo 3D izkušnjo za projektante ves čas projektiranja.

VR kot alternativa?
Zelo malo CAD sistemov ponuja vizualizacijo prek VR (virtualna resničnost) kot neposredno integriran način, vključno z možnostmi za takojšnjo spremembo modela (in ponosni smo, da smo izjema). Tako je uporabnik pogosto omejen samo na vizualizacijo VR, kar pomeni, da se mora za prilagoditev modela vrniti na programsko opremo CAD in v primeru zunanjega izvajanja celo znova dati na voljo podatke partnerju za VR. Drug problem je, da je resnično okolje zaradi slušalk VR popolnoma nevidno, čeprav je za resnično poglobljeno doživetje je to zaželeno in čudovito. V okviru večjega dela - morda v pisarni skupaj z drugimi sodelavci - je bolj zaželeno, da lahko vidite tudi svojo okolico. Tako se spet začne modeliranje z neprekinjenim izhodom 3D grafike.
Sodelovanje s Schneider Digital
Ta način izredno dobro deluje s 3D PluraView računalniškimi zasloni podjetja Schneider Digital. Nemško podjetje je že več kot 25 let ponudnik celovitih storitev za profesionalno strojno opremo 4K, 3D in VR, s posebnim poudarkom na področjih, kot so geoinformacijski sistemi, CAx in arhitektura. Po podrobni oceni izdelkov drug drugega je obema podjetjema hitro postalo jasno, da je kombinacija idealna. Tako je sodelovanje že zasidrano z najnovejšo različico ELITECAD Architecture 15, saj so optimalne nastavitve za stereo zaslone 3D PluraView vnaprej konfigurirane v našem sistemu CAD. To pomeni, da je uporaba inovativne strojne opreme zdaj podprta tako enostavno in učinkovito kot katera koli druga dejavnost v ELITECAD -u.

Toda kaj je tako posebnega na 3D PluraView tehnologiji?
Začnimo s stereoskopskim grafičnim izhodom. To pomeni, da nastaneta dve sliki, ki sta natančno na razdalji oči drug od drugega, kar je osnovna zahteva za tridimenzionalno zaznavanje oziroma prostorski vid. Najenostavnejša varianta za stereoskopsko gledanje je na primer uporaba rdečih/zelenih očal. Seveda stereoskopski računalniški monitorji, kot so tisti iz družine izdelkov 3D PluraView, zagotavljajo neprimerljivo boljšo izkušnjo.

Tehnologija ločevanja žarkov brez utripanja omogoča polno ločljivost zaslona do 4K/UHD zahvaljujoč enemu zaslonu na oko. Skupaj s popolnim uravnavanjem svetlosti in najvišjo barvno svetilnostjo to uporabniku omogoča udobno delo brez utrujanja. Poleg tega nova tehnologija BlackTuner sistema stereo monitorjev 3D PluraView podpira uporabnika pri zanesljivem zajemanju predmetov tudi na temnih območjih slike. Odzivni čas le 1 ms zmanjša "ghosting" in zamegljenost. Natančna in slikovno popolna ocena slike omogoča prostorsko izkušnjo tudi pri dnevni svetlobi, ne da bi popolnoma blokirala okolje. Prostorski vid v ELITECAD -u je še boljša zaradi orodij, kot so kazalec ali označevalci, ki so optimizirana za ta namen in prikazana v pravilni globini. Kot smo že omenili, so vse potrebne konfiguracije za uporabo 3D stereo zaslonov pripravljene tudi v ELITECAD Architecture 15. Dodatne podrobnosti o 3D zaslonih PluraView podjetja Schneider Digital so na voljo na www.3d-pluraview.com in kmalu tudi med našimi produkti.
Za koga je primerna kombinacija ELITECAD in 3D PluraView?
Še posebej je uporaben v geoinformatiki, to je za GIS, zajem in vizualizacijo oblakov točk pri laserskih pregledih. Toda tudi pri mnogih drugih 3D-vizualizacijah v okviru operacij CAD/CAx uporabnikom koristi kombinacija hitrega časa nalaganja velikih količin podatkov skupaj z najučinkovitejšimi orodji za modeliranje in 3D grafiko v visoki ločljivosti za točke, površine in teksture.

Najboljši način za prikaz popolnega medsebojnega delovanja ELITECAD -a in 3D PluraView -a je seveda pokazati kombinacijo v praksi. Z veseljem bomo našli primeren datum za predstavitev. Preprosto izpolnite naš obrazec za stik in kontaktirali vas bomo, da se pogovorimo o možnostih.
Bi radi izvedeli več?