18.07.2022

5 koristi nove programske opreme za vaše arhitekturno podjetje.

Običajno se radi izogibamo uvajanju sprememb - opuščanju starih navad in procesov ter uvajanju novih. Ali se pravilno odločam? Bo potem bolje? Vsekakor lahko pomagamo pri teh razmišljanjih glede arhitekturnega načrtovanja in programske opreme CAD. Tukaj najdete razloge, kdaj in zakaj se jo splača zamenjati.
Najprej vzpon, ki je bil videti brez konca, nato zasilno zaviranje zaradi pandemije in na koncu olajšanje, ker si je gradbeništvo hitro opomoglo. Na srečo ima večina velikih podjetij in tudi manjših arhitekturnih birojev v gradbeni industriji še vedno dovolj naročil. Izzivi pa postajajo pomanjkanje osebja in eksplozija cen gradbenega materiala. Toda kaj imajo skupnega vsi zgoraj omenjeni dogodki? Uvajanje sprememb in novosti od npr. 2D načrtovanje v 3D ali prehod iz 3D načrtovanja v metodologijo BIM se pogosto prelaga. Mantra mnogih podjetij je počakati na mirnejše obdobje. A bodimo zdaj pošteni: kdaj nam res ustreza, da nekaj spremenimo? Vedno nas čaka naslednji projekt ali izziv. To je tisto, zaradi česar je naše delo vznemirljivo in življenje zabavno.

Odgovor na "kdaj" v inovacijo v vaših procesih načrtovanja je lahko hiter. Takoj ko ugotovite, da je sprememba koristna ali celo potrebna, ne odlašajte. Dokončajte svoje trenutne projekte in določite datume za naslednje projekte tako, da bodo prvi koraki k modernizaciji lahko narejeni istočasno. V nasprotnem primeru bo taktika nenehnega čakanja prej ali slej postala konkurenčna ovira.

Zdaj si moramo odgovoriti še na "zakaj". Kakšni so argumenti v prid prehodu na drugo programsko opremo za arhitekturo in morda začeti z BIM? Spodaj je pet razlogov, zakaj bo vašemu delu koristila nova programska oprema in s tem novi procesi. Vsi funkcionalni primeri se nanašajo na našo programsko opremo ELITECAD Architecture, v trenutni različici 15. Brez teorij in vizij, brez dodatnega programiranja ali odvisnosti od druge programske opreme. Tukaj povzemamo dejansko dodano vrednost, ki jo zagotavlja ELITECAD.

Na koncu boste dobili tudi kratek vpogled v to, kako začeti z učinkovitejšim načrtovanjem prihodnosti.

Št. 1: Velik prihranek delovnega časa kmalu po uvedbi

S sodobno programsko opremo je vsakodnevno načrtovanje lažje in učinkovitejše. Verjetno razmišljate "po x mesecih treninga". Naš odgovor na to: Ne, sploh ne! Dobro programsko opremo odlikujejo prijaznost do uporabnika in dobro premišljene, praktične funkcije. Naši uporabniki so vedno presenečeni nad tem, kako hitro se naučijo ELITECAD in ponotranjijo nov način dela. Želite konkretne številke?

  • Z začetnim usposabljanjem naših strokovnjakov, nove stranke poročajo, da so v povprečju po 2 tednih dela z ELITECAD-om popolnoma produktivni in so tako zamenjali svoj stari sistem CAD.
  • Brez izobraževanja, s popolnoma samostojnim učenjem, traja prehod povprečno 6 tednov.

Takoj zatem izkušnje kažejo na znatno povečanje učinkovitosti zaradi dela z ELITECAD-om. Zahvaljujoč inteligentnim in intuitivnim potekom dela je vsakodnevno načrtovanje znatno pospešeno. Na primer s preprostim ustvarjanjem 3D struktur iz 2D kontur s samo enim klikom, vključno s samodejnim kotiranjem. Ali z enkratno definicijo etažnih detajlov s samodejnim sklicevanjem na naslednje gradbene elemente. Naše uporabnike še posebej navdušuje enostavna izdelava večetažnih oken ter hitra prilagoditev spremenjenih parametrov za vse pripadajoče komponente. Kliknite spodnji seznam predvajanja videoposnetkov in se sami prepričajte o prednostih teh funkcij. Te in številne druge funkcije prihranijo dragoceni delovni čas in vam omogočajo, da osredotočite se na bistveno. Kratko obdobje usposabljanja ob menjavi se hitro amortizira, učinkovitejše načrtovanje pa dolgoročno razbremeni vaše vsakodnevno delo. Sodobna programska oprema, kot je ELITECAD, je zato vredna naložba, ki se hitro povrne, tudi v bolj obremenjenem obdobju.

Št. 2: Nič več ročnih popravkov zahvaljujoč samodejnim posodobitvam

V pogovorih z zainteresiranimi stranmi so dolgočasne spremembe v poteku projekta pogosto omenjen problem. Nobenega načrta, nobenega pogleda, nobenega poročila ne smete spregledati, sicer bo kasneje prihajalo do neskladij in nepotrebnih napak. Utrujajoče delo z veliko odgovornostjo. Nekateri ljudje so nam celo povedali, da raje narišejo različice ali posodobitve ročno, kot da bi uporabili svojo obstoječo programsko opremo za arhitekturo, ker je to zanje preveč neprijetno. Presenečenje je vedno veliko, ko pokažemo, kako enostavno in hitro se vsaka sprememba in varianta implementira v ELITECAD-u.

Tako imenovana komponentna parametrika omogoča delo na centralnem modelu, v katerem se vsi načrti, pogledi, prerezi in seznami oziroma poročila generirajo in ažurirajo s pritiskom na gumb. Posledično uporabniki ELITECAD-a dosežejo večjo natančnost modeliranja, obenem pa se, s samodejnim posodabljanjem vseh podatkov hkrati, izognejo napakam. Če vas zanima, si lahko preberete več o povezavi načrt-model--tukaj. Če povzamemo, enak status podatkov v 3D modelu in v 2D načrtih je v ELITECAD-u vedno zagotovljen brez dodatnega ročnega napora.
Še več - inteligentni 3D model je že osnova za proces BIM.

Spremenite enkrat, posodobljeno povsod
ELITECAD model je stalno povezan z vsemi načrti, prerezi, render grafikami in poročili. Če pride do kakršnih koli sprememb, se vsi podatki samodejno posodobijo.

Št. 3: Uporabite BIM zdaj ali v prihodnosti

Še vedno načrtujete v 2D in mislite, da ste milje oddaljeni od BIM-a? Ali pa imate kljub 3D načrtovanju še vedno pomisleke glede virov, ki bi jih potrebovali, če bi začeli uporabljati BIM? Predmet informacijskega modeliranja stavb ni nov, vendar je za mnoge še vedno negotov. Možnosti je ogromno, vendar se zdi začetek pogosto zapleten in drag.

Naša naloga je, da z našimi izdelki in storitvami olajšamo vsakodnevno načrtovanje. Sem spada seveda tudi delo na BIM projektih. Lahko kliknete na povezavo "BIM z ELITECAD-om". Poleg tega smo razvili lastno brezplačno serijo predavanj z naslovom 'BIM Klartext', ki zainteresiranim načrtovalcem hitro in enostavno omogočijo dober vpogled v BIM. Čeprav so možnosti BIM raznolike, se vse začne z osnovami in prvim korakom. Ne glede na to, kako ali s čim trenutno načrtujete, je BIM tudi za vas na dosegu roke. Ko ustvarite ELITECAD model, ste že postavili temelje za projekt v BIM-u!

Izhodišče za informacijsko modeliranje stavbe je 3D model, ki ga vsi uporabljajo kot srce projekta. Ne glede na to, ali z načrtovanjem BIM-a začnete takoj ali o tem razmišljate šele v prihodnosti, način dela z ELITECAD ostaja enak. Lahko celo nadaljujete z načrtovanjem v 2D in vaš 3D model bo ustvaril sistem. Vendar pa naše izkušnje kažejo, da bodo tudi neomajni 2D navdušenci hitro prešli na 3D načrtovanje zahvaljujoč preprostemu upravljanju ELITECAD-a. Nastali model lahko nato preprosto delite v (BIM) projektih. Veliko število uvoznih in izvoznih formatov, vključno s standardiziranim vmesnikom IFC za projekte openBIM, vedno zagotavlja nemoteno sodelovanje in stalen pretok informacij z vsemi sodelujejočimi pri BIM načrtovanju. Poleg tega ELITECAD omogoča vključitev skupnih in posameznih informacij, kot podrobnosti, v arhitekturno načrtovanje z le nekaj kliki. Več o tem si lahko preberete v razdelku 'Atributi: največji vir informacij v BIM modelu', kot tudi na strani 'grafični izgled načrtov'.

Se vam vse to zdi dodatno delo? BIM načrtovanje res zahteva več informacij in koordinacije v projektu. Toda sodobne programske rešitve, kot je ELITECAD Architecture, vas razbremenijo številnih ročnih in napornih korakov načrtovanja, jih avtomatizirajo in poenostavijo, tako da pridobite več časa za druge dejavnosti, kot je vključevanje pomembnih podrobnosti. Tako zamenjate dolgočasno delo s podrobnostmi za pomembne korake načrtovanja v svojih projektih.
BIM je preprost
ELITECAD podpira trenutne standarde BIM-a in je idealno orodje za načrtovanje zgradb v procesu BIM (Building Information Modeling). Učinkoviti delovni tokovi in praktične funkcije prepričajo o delu z BIM-om tako začetnike kot izkušene strokovnjake.
Ni znanja brez informacij
Najpomembnejša črka v pojmu BIM – I – pomeni informacija. Več informacij kot je vključenih v model med načrtovanjem, bolje lahko obogati tekoči proces. To velja tako za BIM projekte kot tudi za tradicionalno načrtovanje.
Obsežno pripisovanje
Po eni strani ELITECAD ponuja vse običajne atribute in nabore lastnosti standarda openBIM, vnaprej določene za hitro dodelitev. Po drugi strani pa je mogoče vse značilnosti objektov poljubno definirati kot atribute in deliti znotraj projekta.

Št. 4: Z lahkoto in učinkovitostjo obvladajte tudi zapletene projekte

Stolpnica z veliko nadstropji? Stanovanjski objekt z več objekti? Nepremičnine za prenovo? Sodobni sistemi, kot je ELITECAD, omogočajo obvladovanje tudi večjih ali kompleksnejših projektov, kot jih imate trenutno.
Z uporabo centralnega modela imate vedno popoln pregled. Vse strukture, etaže, gradbeni elementi, načrti, prerezi, nadstropji itd. so združeni v eni datoteki. Pravice za dostop in urejanje lahko dodelite posamično, da lahko s svojo ekipo učinkovito delate na projektu z uporabo ene osrednje datoteke. Kaos v različicah, podvojene ali manjkajoče spremembe in zaklenjene datoteke, medtem ko jih urejajo drugi, so stvar preteklosti.

Še vedno želite več? Brez težav. Uvozite ogromne oblake točk obstoječih objektov in jih hitro in enostavno naknadno uredite. Ste za osnovo načrtovanja dobili enega ali celo več terenov? Odlično, lahko jih tudi uvozite in uporabite z le nekaj kliki. ELITECAD Architecture odlično pokriva digitalne arhitekturne izmere. Poseben poudarek za številne stranke je naše načrtovanje prenove. Obstoječe podatke je mogoče odpreti brez dodatne programske opreme in nadalje obdelati z ELITECAD časovnim strojem dosledno in inteligentno v 2D in 3D. Prikaz stanja projekta (rušenje, obstoječe in novogradnja) je poljubno nastavljiv od 3D modela do načrtov. Vsa stanja projekta so na voljo hkrati in jih je mogoče prikazati ali skriti s pritiskom na gumb. Zaradi tega je načrtovanje prenove preprosto opravilo.

Enostavno načtrovanje prenove
Z edinstvenim ELITECAD časovnim strojem lahko učinkovito načrtujete vse vrste projektov prenove in brez težav upravljate rušenje, obstoječo in novogradnjo z le nekaj kliki.

Št. 5: Naj bo predstavitev vašega projekta pravo doživetje

Medtem ko so včasih zadostovali 2D-načrti in morda en ali dva enostavna pogleda, so zahteve po prepričljivih predstavitvah danes veliko višje. Po eni strani podrobna vizualizacija projekta omogoča dodatne vpoglede in s tem varnost pri odločanju. Po drugi strani pa so pričakovanja naročnika praviloma višja kot kadar koli prej. Privlačna upodabljajoča grafika ali virtualni ogled več 360° slik sta zdaj običajna. Z dobrim arhitekturnim programom za to ne potrebujete nobene druge programske opreme. Vendar pa je lahko vaša predstavitev tudi resnično interaktivna izkušnja zahvaljujoč v ELITECAD integrirani VR tehnologiji. To pomeni, da lahko preprosto preklopite v način navidezne resničnosti neposredno v programski opremi CAD – brez izvoza podatkov v drug program..

Predstavite interaktivno neposredno iz ELITECAD-a
Ne glede na to, ali gre za ogled samo s krmilnikom ali s popolno nastavitvijo VR, vizualizacija v realnem času spremeni model v interaktivno izkušnjo z impresivnimi učinki.
Najboljša stvar pri tem? Vaš model lahko vendno dodatno obdelujete, zato je mogoče zahteve za spremembe takoj vključiti v način VR. Ničesar vam ni treba zapisati ali preklopiti nazaj na vašo programsko opremo CAD, spremeniti, ponovno izvoziti in upodabljati (ali dati upodobiti). Preprosto posodobite neposredno med virtualnim ogledom in vsi načrti, pogledi in odseki samodejno uporabijo vaše spremembe brez dodatnega truda. Tako praktično in impresivno, kajne?

Bi radi kaj odnesli? Z ELITECAD ustvarite slike visoke ločljivosti do 16K, kratke videoposnetke poti kamere in celo celotne posnetke virtualne ture kot opomnik za vaše stranke ali kot referenčno gradivo za vašo spletno prisotnost. Z minimalnim trudom povečate prepoznavnost in doseg svoje blagovne znamke s pomočjo programske opreme za načrtovanje arhitekture, kar posledično pomeni, da se investicija hitro povrne.

Nadgradimo – ampak kako?

Veste, da je čas za novo programsko opremo za arhitekturo. Kako pa je najbolje nadaljevati? Za začetek priporočamo osebno ali spletno predstavitev ELITECAD s strani naših strokovnjakov, da na kratko in jedrnato pregledate različne funkcije, tako da lahko podrobno raziščete funkcije, ki so za vas najpomembnejše. To vam omogoča popoln pregled v samo pol dneva. Poleg tega je naša brezplačna 30-dnevna preskusna različicaje idealna za podrobno testiranje delovanja in funkcionalnosti. Po želji sledi vaša individualna ponudba. Zakaj posamično na zahtevo? Ker se popolnoma osredotočamo na vaše potrebe in to je lahko karkoli, vključno z enostavnim nakupom licence in usposabljanjem, vrhunsko podporo, dodatnimi paketi ali celo popolnim paketom strojne opreme. Vaše zadovoljstvo nam je pomembno in lahko ga zagotovimo tako, da vam zagotovimo točno tisto, kar želite in potrebujete. Torej, ste pripravljeni narediti prvi korak?