Načrti in vizualizacije

Elementi grafičnega oblikovanja
ELITECAD ponuja široko paleto tipov črt, pisav, šrafur, tekstur in barv za oblikovanje visokokakovostne grafične podobe vaših projektov. Za realizacijo vaših zamisli so na voljo urejevalniki in knjižnice.

Jasen in logičen uporabniški vmesnik vam omogoča definiranje barv, površinskih struktur, lastnosti materiala in še veliko več. Nastavite lahko pred dodelitvijo grafičnim predogledom tudi preverite. Zaradi dosledne parametričnosti v ELITECAD-u se vse spremembe v modelu samodejno osvežijo v vseh pogledih.

Knjižnica
ELITECAD vsebuje arhitekturno knjižnico, ki vsebuje več kot 5000 elementov v 2D in 3D. V jasno strukturiranih mapah najdete željene elemente po imenu ali grafično in jih z metodo "povleci in spusti" vstavite v vaš model.

Črte
Črtam v ELITECAD-u lahko spreminjate barvo, debelino in tip oziroma obliko, na primer valovita črta, črtkana črta, križci in pike in podobno.

Barve

Opcijsko so na voljo NCS definicije barv ali RAL barvna lestvica. Odtenke barv lahko izbiramo v barvnem krogu ali linearno.
Materiali
Upravitelj materialov ponuja obsežen izbor specifičnih gradbenih materialov. Ti med drugim vključujejo kamen, opeko, les, steklo, kovine in rastline.
V le nekaj korakih lahko upravitelja materialov dopolnite z individualnimi materiali po meri. S funkcijo "povleci in spusti" lahko materiale dodelite neposredno objektom. Tu lahko nastavite tudi vse lastnosti in učinke, ki so pomembni za vizualizacije in upodobitve.

Šrafure

Poleg širokega nabora šrafur za gradbene materiale lahko definirate tudi proste šrafure. Pri tem lahko uporabite kombinacijo barv, barvnih prelivov in črt, kar omogoča optimalno in individualno oblikovanje.
Pisave
Izbirate lahko med TrueType in vektorskimi pisavami za profesionalno opisovanje načrtov in dokumentov. Zaradi številnih parametrov, kot so barva pisave, barva ozadja, poravnava, kot in razmiki so pisave optimalno uporabne.

Nastavitve pisave lahko shranite pod določenim imenom in jih kadarkoli ponovno uporabite. Samodejni opisi omogočajo opisovanje sistemskih in projektnih informacij, kot na primer datum, uporabnik, ime risbe, vsebina risbe, obseg, itd. S temi atributi lahko na primer definirate glavo načrta, ki se izpolnjuje samodejno.

Vgrajen urejevalnik bitnih slik
Slike lahko urejate s pomočjo vgrajenega urejevalnika bitnih slik, ki je pregleden in enostaven za uporabo. V pomoč vam bo pri ustvarjanju posameznih grafik znotraj CAD načrtovanja. Številne grafične formate, ki temeljijo na slikovnih pikah, na primer JPEG, TIFF, GIF in BMP, je mogoče neposredno brati in obdelovati.
OpenGL upodobitev s sencami
Prednost uporabe OpenGL tehnologije je senca, ki se samodejno oblikuje in prilagaja pri obdelovanju modela. Upodobitev z barvami, teksturami in sencami vam pomaga pri dinamičnem urejanju 3D modelov in omogoča realistično upodobitev že pred začetkom dejanske izdelave renderjev. Optimalno delovanje in prikaz slike omogoča grafična kartica.
Kamera
Kamero lahko pozicioniramo enostavno v več pogledih istočasno. Določite lahko položaj kamere, smer gledanja, gorišče in kot z vlečenjem ročic ali vnašanjem numeričnih vrednosti.

Viri svetlobe
Pet različnih tipov svetlobnih virov (svetloba iz okolice, sončna svetloba, vzporedno svetilo, točkovno svetilo ali reflektor) lahko poljubno kombinirate med seboj in dosežete optimalno osvetlitev modela. Tako kot kamero lahko tudi vire svetlobe enostavno postavite v več pogledih hkrati in nastavite intuitivno.
Simulacija položaja sonca
Na voljo je orodje za animacijo in simulacijo napredovanja sence v določenem časovnem obdobju. To vamo omogoča, da simulirate osvetlitev prostorov in senco stavb ter jih po želji predstavite v celozaslonskem načinu.

Če želite prikazati realistične sence, lahko sonce pozicionirate glede na geografski položaj, datum in uro. Rezultat so kakovostne pomembne informacij o spreminjanju sence v enem dnevu ali v celem letu.
Upodobitve
Zaradi uporabe dodatnih vizualizacij, kot so "bump mapping", filtri tekstur, zrcaljenje, ELITECAD ustvarja visokokakovostne realistične slike v kratkem času izračuna. Še ena velika prednost je samodejno predvidevanje sprememb modela skozi parametre posameznih komponent.

Radiacija
Zaradi uravnotežene porazdelitve svetlobe lahko izdelamo kvalitetne slike. Kot predolged dejanskega procesa upodabljanja izračun porazdelitve svetlobe na modelu temelji na postopku radiacije. Model prejme informacije o tem, kako naj se svetloba obnaša pri nadaljnem upodabljanju. Realistične in visokokakovostne slike so upodobljene zaradi porazdelitve svetlobe v postopku radiacije.

Raytracing

Raytracing usmerja svetlobo sonca in drugih virov pri modelu. Raytracing izračuna, ali naj svetlobo določeni materiali odbijajo in v kolikšni meri morajo biti prostori osvetljeni. Odvisno od definicije je lahko tudi material svetlobni vir.

Priporočeni videoposnetki

Za več podrobnosti preverite naše video posnetke in ELITECAD@work izobraževalne video vsebine. Redno objavljamo nove video posnetke pod Education - Tutorials in na našem YouTube kanalu.